contact
Skip over navigation | Sla menu over

Naamgevers Carl en Marie Klinkert fonds

 
Carl H.F. Klinkert   Marie H. Klinkert

Het Carl en Marie Klinkert fonds is vernoemd naar beeldend kunstenaar Carl H.F. Klinkert (1905-1995) en zijn zus Marie H. Klinkert (1898-1923).

Carl groeide op met het pianospel van zijn acht jaar oudere zuster. Na verschillende banen op kantoor en op de effectenbeurs is Carl in 1932 naar de kunstnijverheidsschool gegaan. Duizenden mensen hebben in de bioscoop de reclametekeningen gezien die Carl heeft gemaakt voor Philips en voor de Maria biscuitjes van Verkade. Carl ging graag naar de schouwburg en zijn liefde voor muziek is tot zijn dood gebleven. Door een student kunstgeschiedenis uit Leiden, is in 2002 een doctoraalscriptie over hem geschreven "Klinkert in kleur".

Marie H. Klinkert speelde in haar ouderlijk huis samen met haar moeder piano. Zodra toelating mogelijk was, ging zij naar het Conservatorium in Amsterdam. Voor haar studie werd bij G.A. Goldschmeding piano- en orgelhandel een piano aangeschaft van het Duitse fabrikaat Gebr. Perzina. Marie reisde veel naar Hamburg. Na een bezoek aan de schouwburg aldaar kreeg zij een fatale longontsteking.