contact
Skip over navigation | Sla menu over

Naamgevers Yske-Walther fonds

 
Het echtpaar IJske-Walther   Anna Christina Walther

Het Yske-Walther fonds is in 2007 opgericht door overdracht aan Ars Donandi van doelstellingen, beleid en vermogen van de Stichting Yske-Walther. De Stichting werd in 1960 opgericht door de Amsterdamse onderwijzeres Anna Christina Walther (1879-1964), ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot George Lodewijk Willem Cornelis IJske (1872-1945). Zij riep de stichting in het leven ter herinnering aan haar man George IJske, één van Nederlands eerste fysiotherapeuten, die overleed tijdens de Hongerwinter van 1945.

Anna stond bekend als iemand die begaan was met het lot van anderen. Zij bepaalde dat de stichting projecten ondersteunt gericht op ‘de uitoefening van weldadigheid, de verpleging van zieken of gebrekkigen, de bestrijding van ongeneeslijke ziekten, de bescherming van natuurschoon of de bevordering van wetenschappelijke doeleinden’.

Bij testament waren drie personen aangewezen, die elk tot hun overlijden een periodieke uitkering ontvingen. Tegenwoordig worden jaarlijks organisaties ondersteund die voorkomen op de door de oprichtster opgestelde lijst van voorkeurbegunstigden.