contact
Skip over navigation | Sla menu over

Volksopera Van der Pek, Stichting Volksopera Nederland

Gepubliceerd op

Volksopera Van der Pek, Stichting Volksopera Nederland

De 'Volksopera Van der Pek' is een project dat zich op het snijvlak van 'sociaal' en 'cultuur' beweegt. Het versterkt aan de ene kant de sociale structuur van een gemeenschap, de sociale cohesie, en is aan de andere kant ook een onderscheidend cultuurproject. Het is een klassieke opera van ongeveer 90 minuten, die voor het grootste deel door inwoners van de Amsterdamnoordse volkswijk/ achterstandswijk Van der Pek gezongen wordt (of door Amsterdammers die hun roots hebben liggen in deze wijk).

De opera bestaat uit ongeveer 22 beroemde aria's, duetten, orkeststukken en koorzangen: muziekwerken die iedere inwoner zou moeten kunnen kennen, al dan niet van reclames of meezingers uit het voetbalstadion. Er wordt gezongen in het Nederlands. De liederen zijn vertaald naar een eigen libretto, een echt Van der Pek's operaverhaal over hartstochtelijke liefde en wrede dood, waarin de historie van de wijk en haar huidige leefklimaat een belangrijke rol speelt.

De vaak onervaren zangers uit de wijk worden gedurende 5 maanden begeleid door professionals. Dit geldt voor de zangcoaches die ''opera'' van hun stemmen proberen te maken, maar ook voor de tekstschrijver. Dit traject vormt het buurtversterkende hart van het project. Muzikale begeleiding bij de uitvoeringen van de Volksopera ligt in handen van een ervaren dirigent en een klassiek orkest, bestaande uit 22 jonge, professionele, recent afgestudeerde musici van het Conservatorium Amsterdam.

Voorzien is (voorlopig) in drie uitvoeringen: een première voor heel de Van der Pekbuurt op vrijdagavond 27 mei 2016, een matinee voor ouden van dagen uit Noord en heel Amsterdam op zaterdagmiddag 28 mei en een slotvoorstelling meer gericht op Breed Amsterdam (-Noord) op zaterdagavond 28 mei 2016.

Inclusief professionele geluidsversterking, lichtplan en een tribune voor minimaal 1000 man op een plein middenin de buurt.

Volksopera Van der Pek ontvangt een donatie uit het W.J.O. de Vries fonds.

archief